KVAŠENÁ ZELENINA

Nakrájíme půlku hlávky bílého zelí, jedno čínské zelí, svazek jarní cibulky, oranžovou papriku, dvě červené řepy, tři velké mrkve, jeden řapíkatý celer a jednu cuketu. V míse promícháme s kouskem strouhaného zázvoru, pěti utřenými stroužky česneku, lžičkou drcených chilli papriček a solí. Můžeme přidat i další oblíbenou zeleninu, výborná je třeba ředkev. Důkladně rukama promačkáme, až zelenina pustí šťávu a promícháme a natlačíme do čisté velké zavařovačky. Dobře upěchujeme, zatížíme talířkem a sklenicí s vodou, volně zakryjeme a necháme asi 4 – 5 dní v teple kuchyně, poté přemístíme do chladného sklepa nebo chladničky (v menších skleničkách). Kvašená zelenina je zdravá až hanba :)



více ZDE

4 komentáře:

  1. Tuhle verzi neznám, zkusím. My letos kvasili bílé zelí, červené a bílé papriky, mrkev,celer - bulvu,cibuli,sekané chilli papričky, cuketu a kedluben. Vyšlo to super!

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, sklenici s vodou položím na talìřek, který má zatížit zeleninu ve sklenici? Jinak vodu do směsi nepřidávám? Moc Vám děkuji. Budeme zkoušet :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. přesně tak, převařená slaná vychladlá voda se k zelenině přidává jen tehdy, pokud zelenina šťávu nepustí sama

      Vymazat
  3. Dobrý den, prosím, jak dlouho mám čekat zda zelenina sama pustí dost šťávy? Dělala jsem prvně zelí a chtěla bych zkusit i vyšší level, ale zatím nemám žádné zkušenosti. Děkuji

    OdpovědětVymazat