VELIKONOČNÍ BERÁNEK S JABLEČNÝM PYRÉ

Můj první beránek se povedl, je upečený tak akorát, nikde se mi nepřichytil a záda má pěkně kulatá. Je bez cukru, bílé mouky a vajec. Je méně sladký, tak kdo má raději sladší život, přisladí si, nebo beránka ozdobí sladkou čokoládovou polevou.
V míse promícháme 280 g celozrnné špaldové mouky, 100 g mletých mandlí, 100 g bramborového škrobu, špetku soli, lžičku mleté vanilky, 2 lžičky kypřicího prášku a 1 lžičku jedlé sody. Rozehřejeme 70 g kokosového oleje a rozšleháme jej s 330 ml ovesné smetany, 100 g jablečného pyré (neslazené přesnídávky) a 100 g javorového sirupu. Tekutou složku nalijeme k mouce a rozmícháme. Dobře vymazanou a hrubou moukou vysypanou formu na beránka (30 cm) naplníme těstem, přiklopíme duhou částí a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 45 minut. Sundáme víko a ještě 15 minut dopečeme.





5 komentářů:

  1. Moc pěkný beránek.Myslíte,že by nevadilo použít místo jablečného pyré jen jemně nastrouhané jablíčko?Děkuji a přeji krásný svatý týden.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jablečné pyré tady má funkci náhrady vajec. Varem jablka zrosolovatí a proto pak udrží těsto pohromadě. Ale myslím, že i jemně nastrouhané jablíčko by to mohlo zvládnout :) Hezký týden i vám, díky

      Vymazat
  2. Dobrý den, je pro recept důležitý kokosový olej? Vím, že když zchladne, ztvrdne, ale nevím, jestli je to stěžejní pro to, aby se beránek povedl. Použila bych místo něj nějaký běžný, např. slunečnicový nebo řepkový...
    Děkuju a přeju krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, i s jiným olejem to půjde, nemusíte se bát.

      Vymazat
  3. Skvělý recept! Zkusila jsem poprvé a super. Místo kokosového oleje a mandlí jsem použila obyčejný olej a strouhaný kokos.

    OdpovědětVymazat