VÝTEČNÁ AVOKÁDOVÁ OMÁČKA

Avokádo je jedním z nejzdravějších ovocí na zemi. Je bohaté na zdravé mono nasycené tuky a bílkoviny, vitamíny K, C, B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (kys. panthotenová), B6 (pirydoxin), B9 (kyselina listová), E, A, a prvky jako draslík, hořčík, mangan, měď, železo, zinek a fosfor. Umí účinně bojovat se záněty, ulevuje při kloubních onemocněních, působí preventivně proti osteoporóze a rakovinnému bujení, především rakovině prsu, žaludku, tlustého střeva, prostaty a slinivky. Zmírňuje taktéž nežádoucí účinky chemoterapie, snižuje krevní cukr a hladinu cholesterolu, udržuje bakteriální rovnováhu v našich střevech a tím podporuje imunitní systém. Jako antioxidant chrání zrak před poškozením a dokonce nám pomáhá zhubnout, pokud to potřebujeme, protože má nízký glykemický index. Avokádo bychom si tedy měli dopřávat co nejčastěji.
Rozmixujeme dohladka dvě zralá avokáda, dva stroužky česneku, tmavou himálajskou sůl, čerstvě mletý bílý pepř, dvě lžíce citrónové šťávy a 200 ml mandlové smetany. Uvaříme balíček semolinových špaget a promícháme je s omáčkou. Je to božská mana.




8 komentářů:

  1. Evo,
    zrovna jedno avokádo mám v lednici a čeká na svojí chvíli!
    Zatím jsme dělala jen pomazánku, tak že bych zkusila pro změnu i omáčku ? ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Z avokáda také dělám pouze pomazánku, omáčka na těstoviny mne nenapadla, takže se určitě u Vás inspiruji.
    Pěkný den.
    Ála

    OdpovědětVymazat
  3. EVI,nevadí,když použiju růžovou himalájskou sůl?Černou nemám :-(((

    OdpovědětVymazat
  4. Evi,omáčka je vážně skvělá.Kdybych nevěděla,že je z avokáda,řekla bych,že jím sýrovou omáčku.Je vážně božská a taky rychlá :-).Děkuju moc !!!

    OdpovědětVymazat
  5. Mohu použít i ovesnou smetanu a mandle nebo to nebude ono? Děkuji.

    OdpovědětVymazat