JOGURTOVÝ DORTÍK S ČOKOLÁDOVOU POLEVOU

100 g změklého rostlinného másla (např. Cocovit) utřeme do pěny se 100 g sušené třtinové šťávy (nebo cukru), vmícháme 220 g sojového jogurtu. V míse promícháme 300 g polohrubé mouky, 80 g bramborového nebo kukuřičného škrobu, lžičku mleté vanilky, dvě lžičky kypřicího prášku, ½ lžičky jedlé sody a špetku soli. Vmícháme jogurtovou směs a vzniklé tužší těsto rozetřeme do vymaštěné menší (20 cm) dortové formy. Pečeme při 170 stupních 35 minut. Necháme vychladnout a potřeme čokoládovou polevou (3 lžíce rozehřátého kokosového oleje, 3 lžíce datlového sirupu, 3 lžíce kakaa). Ozdobíme ovocem (borůvky, maliny...) a necháme ztuhnout.
Můžeme dort rozříznout a plnit krémem nebo potřít zavařeninou.


KOPŘIVOVÝ ČAJ

Můj první letošní kopřivový čaj z čerstvých kopřiv, ach, ta lahoda! Zkuste to také, je nejvyšší čas! 


RÝŽOVÝ SALÁT SE ZELÍM

Na půl hodiny namočíme asi 10 cm řasy kombu do vody, poté ji nakrájíme na kousky. V rozehřáté pánvi wok osmahneme na lžíci oleje lžíci strouhaného zázvoru a lžičku ostrého koření ras el hanout (můžeme použít i jiné oblíbené pálivé koření). Přidáme 450 g zelí nakrájeného na kostičky, 250 g mrkve nakrájené na špalíčky a kombu. Za častého míchání opékáme asi patnáct minut do poloměkka, zelenina musí zůstat křupavá. Hotovou směs ochutíme shoyu. 
300 g rýže basmati uvaříme obvyklým způsobem, jak jsme zvyklí a vmícháme ji k zelenině spolu se třemi lžícemi kaparů. Hojně sypeme jarními bylinkami. Salát můžeme jíst teplý i studený.


JARNÍ PAMPELIŠKOVÁ KÚRA

Na jaře máme několik možností, jak dostat do kondice naše játra a ledviny, zkrátka povzbudit naši látkovou výměnu a tím ozdravit celý organismus. Jednou z nich je odvar z celé pampelišky, kterou vyrýpneme i s kořenem, opereme, nakrájíme a vložíme do konvičky se studenou vodou. Přivedeme k varu, krátce povaříme a necháme ještě krátce vyluhovat. Na 1 l nám stačí dvě statné pampelišky.


VAJÍČKOVÝ SALÁT S POLNÍČKEM



Slepičky snáší ostošest! :) Pokud nemáte vlastní slepičky, nekupujte prosím alespoň vejce z velkochovu.
V míse promícháme 8 natvrdo vařených nakrájených vajec, jednu velkou červenou cibuli nakrájenou na půlkolečka, 150 g domácí majonézy a 150 g polníčku. Podle chuti můžeme dosolit, opepřit a okyselit.


CIBULOVÁ POLÉVKA S CHLEBOVÝMI KOSTKAMI A MEDVĚDÍM ČESNEKEM

Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět tři velké cibule nakrájené na půlkolečka. Přidáme lžičku tmavého cukru a necháme zkaramelizovat. Zalijeme 200 ml bílého vína, 1 l zeleninového vývaru, osolíme a vaříme pět minut. 
Tři krajíce chleba nakrájíme na kostičky a nasucho je opečeme v troubě. 
Do talíře nasypeme hrst kostiček, lžíci veganského nastrouhaného sýra a zalijeme horkou polévkou. Zdobíme lístky medvědího česneku.


MAKOVEC S JABLKY

Nechala jsem se inspirovat receptem na stránce Veselé Borůvky, trochu jsem ho pozměnila.
Je to výtečně vláčný bezlepkový koláč plný vápníku. Pokud nemáte vlastní slepičky, nekupujte prosím alespoň vejce z velkochovu.
V míse promícháme 4 nahrubo nastrouhaná jablka, 80 g špaldového sirupu (nebo jiného sladidla), 3 celá vejce, 200 g mletého máku a 100 g mletých mandlí. Nakonec vmícháme 2 lžičky kypřicího prášku a ½ lžičky jedlé sody. Pečeme v malém vymaštěném pekáčku asi 45 minut při 180 stupních.


POLÉVKA ZE ZELENÉ ČOČKY

V hrnci rozehřejeme dvě lžíce oleje a zlehka na něm osmahneme pokrájený pórek. Přidáme sušenou libečkovou nebo celerovou nať, lžičku koření ras el hanout (nebo půl lžičky tlučeného koriandru a půl lžičky kurkumy) a čerstvě mletý pepř. Chvíli společně mícháme a přidáme 300 g propláchnuté zelené čočky (nemusí se předem namáčet) a 400 g oloupaných a nakrájených rajčat (v zimě použijte rajčata sterilovaná). Osolíme, zalijeme 1,4 l horké vody a vaříme asi půl hodiny, dokud není čočka měkká.


DEN ŠTĚSTÍ

20. březen byl před několika lety vyhlášen Mezinárodním dnem štěstí. Proč je vůbec zapotřebí vyhlašovat Den štěstí? Možná abychom si alespoň tenhle jediný den v roce připomněli, za co můžeme pociťovat vděk a kvůli čemu máme proč být šťastní.
V Bhútánu zavedl v roce 1972 tamější král Džigme Singjä Wangčhug ukazatel Hrubé národní štěstí. V této zemi je osobní štěstí jejích obyvatel vysoce ceněno a stát o ně usiluje. U nás se o vlastní štěstí musíme přičinit sami :)
Pro mě je štěstím být v přírodě, nejraději sama. Poslouchat, dívat se, přemýšlet. Vnímat všemi smysly. 
 A co znamená štěstí pro vás? Podělte se!


POLENTA S BROKOLICÍ V PÁNVI WOK

Do hrnce nasypeme 300 g kukuřičné polenty, osolíme, zalijeme 500 ml ovesného mléka, 500 ml vody, přidáme lžíci oleje a vaříme do zhoustnutí. Polentu rozetřeme na navlhčený vál a necháme vychladnout a ztuhnout. Nakrájíme na kostky. 
Hlávku brokolice nakrájíme na růžičky, spaříme vroucí vodou a ochladíme. 
V zahřáté pánvi wok rozehřejeme dvě lžíce oleje, přidáme na půlměsíčky nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou papriku, brokolici a po pěti minutách i polentu. Opékáme 5 minut a nakonec osolíme a vmícháme misku jarních bylinek (kopřiva, sedmikráska, pampeliška, bršlice, orsej, popenec, ptačinec...) a necháme zavadnout.


LUNÁRNÍ KALENDÁŘ NA 12. TÝDEN ROKU 2017


JARO

Zítra začíná astronomické jaro, i když pro mě jaro začíná prostě březnem.
Podělím se s vámi o malou ukázku z mé připravované knížky:
Bohyně Morana umírá a rodí se Vesna, trnkové květy jsou jejím pláštěm. 
Je čas nasbírat časné jarní byliny – měkké lístky kopřivy, šťovík, bršlici, popenec, mladé lístky kostivalu, sedmikrásky, orseje a břízy a uvařit z nich jarní očistnou polévku nebo připravit salát, který má přímo magický význam. Čistí krev, v tom fyzickém i metafyzickém smyslu.
Brzy po jarní rovnodennosti začínají Zeleným čtvrtkem i Velikonoce, křesťanské svátky oslavující mystérium Zmrtvýchvstání Krista, Oslava vegetace se tím z tohoto svátku téměř vytratila.
Mnohé pohanské, původní zvyky „zelených lidí“ se však staly součástí těchto oslav. Jarní vzkříšení zdánlivě mrtvé přírody má v osobě Ježíše Nazaretského svou paralelu.
Opět se polím a sadům přinášejí oběti, tentokrát duchům přírody a růstu, kdysi byly vskutku krvavé, aby krev obětovaných jinochů, býčků, kohoutů a jiných plodných samců kropila čerstvě vyoranou brázdu a oplodnila půdu. Slavnosti jarní rovnodennosti byly spojeny s oslavou plození a praktikoval se i nevázaný sex v panenské půdě připravené k osetí. Smrt a život, trýzeň a extáze se v tento den nerozlučně spojily, všechny konvence a morálka pro tento den upadly v zapomnění. Pán a Panna se setkávají jako mládenec a dívka a spojují se v rituálu setí pod dohledem mýtické bohyně Lady. Pokud se necítíme na to pomilovat se v záhonu, můžeme alespoň symbolicky zabodnout falický totem do jarní země. Ale pokud marně toužíte po děťátku, láskyplný akt na čisté zemi nemůže nic pokazit a třeba budete silou tohoto kouzla překvapeni.
Záhony založené ve dnech mezi jarní rovnodenností a Velkým pátkem jsou zárukou té nejlepší úrody. Vždyť Kristova krev pokropila, požehnala a oplodnila zemi.
Zvykem, který můžeme s chutí a vervou provádět dodnes, je šlehání dívek a samiček domácích zvířat čerstvě pučícími pruty vrby, lísky nebo jeřábu, tento prastarý pohanský zvyk jim totiž zajistí krásu, zdraví a plodnost. Ani nemusíme plést pomlázky, ty jsou už relativně nové. Krásným zvykem v den jarní rovnodennosti je také cesta, výlet na posvátný kopec. Je to dobrá příležitost se s nějakým takovým místem v našem okolí seznámit. Česká kotlina je plná posvátných kopců a na mnohých z nich dnes stojí namísto posvátných hájů kapličky.


BUCHTY SE ŠVESTKAMI

Pohádkově výborné!
V míse promícháme půl kila polohrubé mouky, 40 g mletého máku, špetku soli, mletou vanilku a 1,5 lžíce instantního droždí. V jiné nádobě dobře rozšleháme 100 g špaldového sirupu, 100 g jablečné přesnídávky, lžíci rumu, 60 ml oleje a 100 ml horké vody. Tekutou složku vmícháme do sypké a dobře zpracujeme pružné nelepivé těsto, které necháme v teple hodinu kynout. Rozdělíme na 24 dílů, z každého vyválíme placičku, zabalíme do ní švestku a rovnáme do dobře vymaštěného pekáčku. Necháme ještě půl hodiny nakynout a pak pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 40 minut dozlatova. Vyklopíme na tác a cukrujeme nebo posypeme sušeným mandlovým mlékem.


CIZRNOVÁ POLÉVKA S ČERVENOU ŘEPOU



Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme nadrobno nakrájený stroužek česneku, půl lžičky koření ras el hanout (lze nahradit kurkumou) a lžičku čerstvého strouhaného zázvoru. Chvíli společně opékáme, a jakmile se koření začne přichytávat ke dnu hrnce, vmícháme 400 g nakrájené červené řepy a 400 g předem uvařené cizrny (nebo cizrny z plechovky). Osolíme, zalijeme 1 l horké vody a vaříme půl hodiny, dokud řepa nezměkne. Rozmixujeme ponorným mixérem, zjemníme 200 ml mandlové smetany a vmícháme sekanou petrželku.


SEITANOVÉ PLÁTKY

500 g seitanu nakrájíme na půlcentimetrové plátky, osolíme a obalíme je ve směsi koření (paprika, pepř) a celozrnné špaldové mouce. Opečeme na oleji a podáváme s polníčkem nebo rukolou, a rýží.


ZÁSADY OCHRANNÉ CESTY NAVAHŮ

Zásady Ochranné cesty Navahů (z knihy Václava Cílka Co se děje se světem?)

- Nebuď líný
- Nebuď netrpělivý
- Neváhej příliš
- Nenech se snadno zranit
- Nebuď přecitlivělý
- Nebuď příliš odmítavý
- Moc se nehádej
- Měj v úctě posvátné
- Nepřetěžuj se
- Měj disciplínu a buď připraven na změny
- Naplň své schopnosti
- Neostýchej se
- Nešil
- Neroznášej špatnou atmosféru

Krása, viďte?


GULÁŠ ZE SEITANU

Domácí výroba seitanu je velmi snadná, recept najdete zde. Z kila mouky dostanete půl kila seitanu.
Na třech lžících oleje necháme zesklovatět tři velké cibule nakrájené nahrubo, zasypeme dvěma lžícemi mleté papriky a lžičkou kmínu. Po chvíli přidáme 600 g seitanu pokrájeného na kostky, 70 g rajského protlaku, osolíme, okořeníme pepřem a majoránkou, podlijeme 500 ml zeleninového vývaru (můžeme použít vývar, ve kterém jsme vařili seitan) a dusíme 30 – 40 minut. V 500 ml vývaru rozmícháme dohladka 80 g hladké kukuřičné mouky, vlijeme do guláše a pět minut povaříme do zhoustnutí. Odstavíme a vmícháme 2 lžíce shoyu. Podáváme s kolínky, knedlíkem nebo chlebem.



ČOČKOVÁ POLÉVKA S HOUBAMI SHIITAKE

Další ze skvělých polévek podle receptu časopisu Dobroty, který jsem si maličko poupravila, v původním receptu jsou ještě ovesné vločky a na mě příliš velké množství oleje.
30 g sušených hub shiitake namočíme na hodinu do vody, vyjmeme a pokrájíme na plátky. Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, zasypeme lžící mleté papriky, osmahneme, přidáme bobkový list, 2 nakrájené mrkve (130 g), 130 g propláchnuté loupané červené čočky, houby, okořeníme sušenou dobromyslí, osolíme a zalijeme litrem vody. Vaříme asi 20 minut do změknutí. Nakonec vmícháme utřený stroužek česneku, vyjmeme bobkový list a na talíři zdobíme petrželkou.


BRAMBOROVÝ HRNEC S CUKETOU

Poprvé za zimu jsem koupila cuketu, za tu cenu mohla být pozlacená :) Už se těším na vlastní ze zahrádky!
Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět na půlkolečka pokrájenou velkou cibuli, zasypeme lžící papriky a osmahneme. Kilo brambor oloupeme, nakrájíme na kolečka a přidáme je do hrnce. Osolíme, podlijeme 250 ml horké vody a deset minut zakryté dusíme. Vmícháme 1 střední cuketu (400 g) nakrájenou na kostky a dusíme ještě deset minut. Ve 200 ml ovesného mléka rozkvedláme lžíci hladké kukuřičné mouky, vlijeme do hrnce, promícháme a krátce povaříme. Nakonec vmícháme svazek nasekaného kopru a odstavíme. Ochutíme lžící citrónové šťávy.


ŠVESTKOVÝ KOLÁČ S MAKOVOU DROBENKOU

Tento moučník nevypadá nijak krásně, ale věřte mi, že je opravdu moc dobrý :)
Do 200 ml sojového mléka vmícháme šťávu z půlky citrónu, mléko se srazí, zhoustne a my dostaneme rostlinnou alternativu podmáslí. 
Do vymaštěného menšího pekáčku (25/40 cm) nakrájíme 800 g švestek, já použila mražené z loňska, posypeme je 3 lžícemi sušené třtinové šťávy (nebo cukru) a lžičkou skořice. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 20 minut. 
V míse promícháme 160 g celozrnné špaldové mouky nebo mouky z kamutu (je krásně žlutá), špetku soli, 50 g sušené třtinové šťávy, lžičku skořice, lžičku mleté vanilky, lžičku kypřicího prášku a půl lžičky jedlé sody. Nakonec vmícháme sojové mléko s citrónem. Těstem poklademe předpečené švestky a nakonec posypeme drobenkou připravenou ze 70 g mletého máku, 50 g sušené třtinové šťávy a 40 g rostlinného másla. Vrátíme do trouby a pečeme ještě půl hodiny.


LUNÁRNÍ KALENDÁŘ MARTINY LUKÁŠKOVÉ NA 11. TÝDEN ROKU 2017


KAPUSTOVÉ LASAGNE

Tenhle recept najdete v čísle 1/2017 časopisu Apetit Veggie. Shodou okolností mám v něm i rozhovor :)
Hlávku kapusty nakrájíme na nudličky a krátce ji osmahneme na dvou lžících oleje ve velké pánvi. Přidáme 70 g pokrájených sušených rajčat naložených v oleji, osolíme, opepříme, podlijeme 500 ml ovesného mléka a dusíme deset minut. 
Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět na kolečka nakrájenou červenou cibuli a nasekaný stroužek česneku, vmícháme jeden malý rajský protlak (70 g) a vrchovatou lžíci hladké kukuřičné mouky. Zalijeme 250 ml ovesného mléka a 250 ml ovesné smetany, dobře rozmícháme, osolíme, opepříme a okořeníme strouhaným muškátovým oříškem. Krátce povaříme do zhoustnutí.
Na suché pánvičce opražíme tři lžíce piniových semínek a tři lžíce ovesných vloček, dáme stranou. Na třech lžících oleje necháme zesklovatět červenou cibuli nakrájenou na kostičky, zasypeme lžící rapadury (nebo cukru) a necháme zkaramelizovat. Vmícháme piniová semínka s vločkami a ještě chvilku opékáme.
Do pekáčku vrstvíme omáčku, lasagne, kapustu, omáčku, lasagne, kapustu, omáčku, lasagne, kapustu, omáčku a opečenou směs s vločkami. Pečeme při 180 stupních asi 40 minut dozlatova.



KOSTIVALOVÁ MAST

Zdá se, že musím vyzkoušet většinu bylinek na vlastní kůži, abych o nich mohla vůbec psát knihu. Tentokrát mě navštívil zánět achilovky. Chtěla jsem si ulehčit práci a koupit si mast v lékárně, ale bohužel nabízejí pouze s prasečím sádlem, což je pro mě samozřejmě nepřijatelné. Poprosila jsem tedy svého hodného muže, aby mi v zahradě vyryl kořeny kostivalu, teď je na to dokonce ta nejvhodnější doba, dokud nevyrašily listy.
150 g čerstvého kořene kostivalu dobře omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle nebo nasekáme nadrobno v robotu. Vložíme do rendlíku s 80 ml panenského slunečnicového oleje a 80 g lékárenské vazelíny a hodinu zahříváme ve vodní lázni, voda nesmí vřít, musí mít asi 70 stupňů. Po hodině olej přecedíme přes gázu. Mažeme několikrát během dne. Na noc je vhodné postižené šlachy nebo kosti zabalit do čerstvého nastrouhaného kostivalu.


POLÉVKA MISO

Miso je fermentovaná pasta ze sóji, obilí nebo rýže a je velmi zdravé, protože přispívá ke zdravé mikroflóře našich střev. Nesmí se vařit.
Polévku miso mám moc ráda a radím vám ji vyzkoušet, pokud ji ještě neznáte. Tenhle recept je ze zimních Dobrot, časopisu společnosti Country Life, v jejíchž prodejnách miso také koupíte, a to několik různých druhů. V této polévce je použito mugi miso.
Asi 10 cm řasy kombu namočíme na půl hodiny do vody, aby nabobtnala, poté ji nakrájíme a vrátíme do vody, ve které se máčela.
V hrnci rozehřejeme dvě lžíce oleje a pět minut na něm opékáme jeden pórek a 200 g mrkve, oboje na nudličky nakrájené. Přidáme řasu i s vodou a 200 g na kostičky nakrájeného tofu natural. Zalijeme litrem vody a krátce povaříme, mrkev musí zůstat poloměkká. Hrnec s polévkou odstavíme, do misky nabereme sběračku polévky, necháme trochu zchladnout a rozmícháme v ní 3 – 4 lžíce misa. Po chvíli vrátíme do polévky a pokud je třeba, polévku ochutíme Tamari nebo Shoyu, můžeme ji i normálně osolit.



SOJOVÝ CHLEBA

Použili jste už někdy sojové vločky? Hodí se jako základ pomazánek, nádivek nebo karbanátků. Já je použila do chleba a k tomu mě inspiroval skvělý kuchař pan Roman Uhrin. Sojové vločky můžete přidat i do klasického kváskového chleba, tenhle je z droždí. Sojové vločky koupíte v prodejnách se zdravou výživou.
200 g sojových vloček zalijeme 450 ml vroucí vody a necháme půl hodiny nasáknout. V míse promícháme 260 g celozrnné špaldové mouky, 260 g hladké bílé mouky, lžičku soli, 10 g instantního droždí, lžičku cukru, sušenou dobromysl, dvě lžíce olivového oleje, nasáklé vločky a 200 ml teplé vody. Dobře zpracujeme tužší těsto, které mokrýma rukama zformujeme do bochánku a dáme do pomoučené ošatky na hodinu kynout. Pečeme v předem vyhřátém pekáčku při 220 stupních půl hodiny s pokličkou a patnáct minut bez ní.


POLENTOVÝ KOLÁČ SE ŠPENÁTEM

Máte chuť na něco podobného pizze a nechce se vám dělat kynuté těsto? Polenta poslouží stejně dobře a je navíc zdravější než pšeničná mouka. Já si tenhle jednoduchý způsob docela oblíbila.
Do rendlíku se silným dnem nalijeme půl litru vody, osolíme, opepříme, přidáme 150 g kukuřičné polenty, utřený stroužek česneku, tři lžíce strouhaného veganského sýra, lžíci olivového oleje a 100 g nakrájeného a spařeného špenátu. Přivedeme k varu a vaříme asi deset minut do zhoustnutí za častého míchání. Kaši rozetřeme do vymaštěného pekáčku nebo na plech a necháme ztuhnout. Potřeme 80 g rajského protlaku, poklademe 300 g pokrájeného, spařeného a osoleného špenátu, 200 g na kostičky nakrájeného lahůdkového tofu a 80 g strouhaného veganského sýra. Nakonec pokapeme 200 ml mandlové smetany a pečeme při 180 stupních asi hodinu.


ŠPALDOVÝ SALÁT

Výtečný a zdravý salát, ve kterém je použita arabská směs koření ras el hanout obsahující skořici, muškátový oříšek, kardamom, kurkumu, nové koření, hřebíček, chilli a pepř. Velmi doporučuji si toto koření obstarat ve specializovaném obchodě, protože ho budete určitě rádi využívat na různé zeleninové směsi, pilafy, rýži nebo luštěniny. Pokud tuto směs koření nemáte nebo je kupovat nechcete, pokuste se do salátu přidat alespoň některé z koření uvedených výše, salát tím velmi získá.
200 g pšenice špaldy namočíme na několik hodin do teplé vody se lžící citronové šťávy, scedíme, propláchneme a v čisté vodě uvaříme doměkka, trvá to asi čtvrt hodiny. Scedíme, necháme vychladnout a dáme do velké salátové mísy. Jeden pórek nakrájíme na kolečka, dvě mrkve nastrouháme nahrubo a společně se lžičkou ras el hanout osmahneme pět minut na dvou lžících sezamového oleje. Přidáme do mísy ke špaldě spolu s nakrájenou červenou paprikou. Osolíme, okořeníme čerstvě mletým bílým pepřem a ochutíme lžící panenského olivového oleje a lžící jablečného octa. Nakonec vmícháme 100 g mladých špenátových lístků.



ŠIROKÉ NUDLE S CIZRNOVOU OMÁČKOU

Cizrnovou omáčku jsem ochutnala v římské veganské restauraci a moc mi zachutnala. Pokusila jsem se ji uvařit doma a myslím si, že se mi povedla :)
V hluboké pánvi rozehřejeme dvě lžíce olivového oleje a zlehka na něm osmahneme velkou pokrájenou cibuli, bazalku (v létě čerstvou, v zimě sušenou), drcenou chilli papričku a nadrobno posekaný stroužek česneku. Vmícháme 250 g cizrny (předem vařené nebo z plechovky), osolíme, podlijeme 250 ml vody a vaříme deset minut. Zjemníme 100 ml ovesné smetany a ponorným mixérem rozmixujeme dohladka. Ochutíme lžící citrónové šťávy. Podáváme s nudlemi z tvrdé pšenice a čerstvým hlávkovým salátem (dnes jsem koupila salát, na kterém byla hlína! Nikdy by mě nenapadlo, jakou mi taková věc udělá radost).


KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA S JÁHLAMI A PÓRKEM

Výborná polévka, doporučuji!
Na dvou lžících oleje zlehka osmahneme jeden pokrájený pórek, přidáme jednu hlávku květáku rozebranou na růžičky a 100 g propláchnutých jahel (jáhly, u kterých si nejsme jisti kvalitou a stářím, raději několikrát propláchneme vroucí vodou, zbavíme je hořkosti). Zalijeme 1,5 l zeleninového vývaru, osolíme a vaříme 20 minut. Šťouchákem na brambory nebo vidličkou květák trochu rozmačkáme a na talíři zdobíme petrželkou.