ŠTRŮDL ZE ŠPALDOVÉ MOUKY

Štrůdl je téměř národní moučník (i když podle jména bude asi spíš německý)  Klasika z lískového těsta je asi nejchutnější, ale když zkusíte tuhle zdravější verzi, neprohloupíte, protože je doopravdy výborný.
Ze 150 g celozrnné špaldové mouky, 100 g hladké bílé mouky, 150 g rostlinného másla (např. Cocovit), 2 lžic studené vody, 1 lžíce rumu. 2 lžiček octa a špetky soli zpracujeme těsto, které necháme 30 minut zabalené ve fólii odpočívat v chladu. Mezitím si nastrouháme 900 g jablek a promícháme je se 4 lžícemi rapadury (nebo cukru), šťávou a kůrou z ½ citrónu a kořením v množství podle vlastní chuti a zvyklostí: mletá skořice, tlučený hřebíček, kardamom, pepř a nové koření strouhaný galgánový kořen.
Odpočinuté těsto rozdělíme na dva díly a z každého vyválíme tenkou placku, kterou posypeme strouhankou a jablky s kořením. Ozdobíme vlašskými ořechy a hrozinkami, smotáme v závin, přeneseme na plech s pečicím papírem, potřeme vodou a pečeme asi 45 minut v troubě vyhřáté na 170 stupňů.



5 komentářů:

  1. Štrúdl mňam, ale nikdy s kroužkem :-)
    Ivana

    OdpovědětVymazat
  2. Těsto se mi bohužel trhalo,takže jsem zabalené nohavice před pečením nakrájela na kolečka a pekla jako šneky. Chuťově výborné a nakonec to byla zajímavá obměna :-))

    OdpovědětVymazat
  3. Dobry den, vcera jsem udelala strudl a byl vyborny! Testo krasne hladke a pruzne, do jablicek jsem pridala jeste susene svestky, vlasske orisky a vanilku a nemelo to chybu! Prevelice dekuji za dalsi inspirativni recept.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak bohužel za mě tohle těsto nikdy více, drolí se jak syrové tak upečené. :( Možná na koláč do formy, ale na štrúdl už bych ho nepoužila.

    OdpovědětVymazat