JABLKOVÉ DORTÍKY S ČOKOLÁDOU

A už je tady období jablečných moučníků – jedna z věcí, které jsou na podzimu krásné, viďte? A tyhle dortíky (klidně je upečte jako muffiny) jsou opravdu skvěle vláčné a vůbec lahodné, ňam!
200 g oloupaných jablek nakrájíme na malé kostičky, jsou to asi 2 – 3 jablka). Vložíme je do kastrůlku, vmícháme vrchovatou lžíci kokosového tuku, 70 g rapadury (nebo cukru), skořici, vanilku, tlučený hřebíček a muškátový květ, špetku soli a lžíci citrónové šťávy. Deset minut povaříme, necháme vychladnout a vmícháme 250 ml rostlinného mléka, 50 g vlašských ořechů, lžičku kypřicího prášku, lžičku jedlé sody, 100 g hladké mouky, 100 g celozrnné špaldové mouky a 100 g hladké kukuřičné mouky. Těsto rozdělíme do vymaštěných formiček a pečeme při 180 stupních půl hodiny. Můžeme vyklopit a teprve poté ozdobit polevou nebo nechat ve formičkách, dortíky alespoň neokorají. Dobře se jedí i lžičkou přímo z formiček.
Čokoládová poleva: dvě lžíce kokosového oleje a dvě lžíce nalámané hořké čokolády rozehřejeme ve vodní lázni, odstavíme a vešleháme dvě lžíce kakaa a dvě lžíce datlového sirupu.
Necháme vychladnout.



4 komentáře:

  1. Jablečné pečení mám ráda, ale kde sehnat jablka? Domácí se údajně neurodily díky jarním mrazíkům a v obchodě mají jen chemické.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všechno ostatní nám pomrzlo, ale jablíčka nějaká jsou.

      Vymazat
  2. My měli loni jedno jediné jablko na stromě a letos se i přes nepřízeň počasí jabloň prohýbá pod tíhou jablek. Dokonce se jabloni snažíme ulehčit tím, že občas zatřeseme, aby jablka opadala. Takže my dortíky zkusíme. Milujeme Váš koláč z červené řepy s karobem a jablečný koláš s tofu krémem. A v pátek doufám, že seženu Vaši knihu. Moc se na ni těším.

    OdpovědětVymazat