OBYČEJNÝ LETNÍ KOLÁČ

Peču ho v létě často s různým ovocem, je výborný, velmi snadný a rychle hotový. Mám ráda tenké těsto a šťavnaté ovoce a navrch křupavou drobenku, takže tenhle koláč je pro mě to pravé.
V míse promícháme 250 g celozrnné špaldové mouky, půl sáčku instantního droždí (můžeme samozřejmě použít i čerstvé), špetku soli, 3 lžíce rapadury (nebo cukru), 40 g rozehřátého rostlinného margarínu a asi 120 ml vlažné vody. Vodu dávám od oka a přidávám ji postupně, těsto by mělo být tak akorát tuhé, aby šlo ručně prohníst na vále. Po důkladném prohnětení těsto vrátíme do mísy, zakryjeme utěrkou a necháme asi 40 minut kynout.
Plech běžné velikosti, tzn. ten velký, vymastíme rostlinným tukem a těsto roztlačíme prsty pěkně do všech rohů. Poklademe hustě ovocem a posypeme drobenkou. Já ji dělám také od oka – promíchám prsty oříškové máslo, ovesné vločky, rapaduru a trochu celozrnné špaldové mouky v takovém poměru, aby drobenka byla sladká a drobivá tak akorát.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20 – 25 minut. Místo moučkového cukru sypu koláče sušeným kokosovým nebo mandlovým mlékem, je to výborné :)




Žádné komentáře:

Okomentovat