CUKETOVÝ MAKOVEC

Podařilo se nám koupit větší množství máku ze dvora a mohou tedy začít makové orgie 
Také cukety stále rostou a i když slepice se stále činí (aby ne, když je zásobuju oblíbeným melounem), upéct cuketový koláč bez vajec byl výzva. A podařilo se! Je výtečný, jednoduchý, veganský a k tomu bezlepkový! 
V míse promícháme půl kila najemno nastrouhané cukety, dvě lžíce citrónové šťávy, 100 g rapadury (nebo cukru), 300 g mletého máku, lžičku mleté vanilky, 100 g bramborového škrobu a 2 lžičky kypřicího prášku. Rozetřeme do vymaštěné koláčové formy (20 cm) a pečeme při 180 stupních asi 30 – 40 minut.


17 komentářů:

  1. Bez vajec je to opravdu výzva :o).
    Paní Evo, mám dotaz mimo tento příspěvek. Jak sušíte bylinky, který způsob preferujete? V sušičce či volně zavěšené doma? Dávám na síto, ale docela trvá než dokonale proschnou.
    Pohodové dny Vám přeji.
    Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byliny suším výhradně v závěsných sítích v jedné vrstvě. Některé byliny se suší déle, některé jsou suché dřív :)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. K receptu som pridala este trochu Aperolu a dve vajcia, lebo hmota spolu velmi nedrzala. Chuti vcelku fajn, no mohol by byt stavnatejsi. Mozno trochu kokosoveho oleja by to este vylepsilo.

      Vymazat
    2. Nevím, co je Aperol a vejce byla zbytečná, možná jste se o tu šťavnatost připravila právě svojí úpravou nebo byla možná cuketa už starší a suchá. :)

      Vymazat
    3. Alebo mame radsej stavnatejsie kolace :-) Aperol je alkohol a kedze nie sme vegani nemame problem ani s vajickami. Inspiracia to vsak bola skvela. Urcite s napadom budem este dalej experimentovat.

      Vymazat
    4. Tento koláč patří rozhodně k těm "mokrým" :) Alespoň ten, který jsem pekla já.

      Vymazat
    5. Vsetko je vzdy individualne. Urcite nepatri ku kolacom, z ktorych sa pri jedle prasi lebo clovek dycha. To suhlasim. My vsak mame radi kolace stavnatejsie a nevidim dovod, preco si recept pre seba neupravit. Nakoniec vacsina ludi berie recepty ako inspiraciu a dotvara ich podla svojich chuti.

      Vymazat
    6. To máte úplnou pravdu :) Recepty nejsou dogma, úpravy a improvizace jsou žádoucí. Jenom podotýkám, že jakmile někdo upraví recept podle svého, už nemůže počítat se shodným výsledkem, vždycky to pak bude trochu jiné, to je vše :)

      Vymazat
  3. Jéé, včera jsem zrovna pekla makovec z Vaší první knihy a taky super a dnes jsem dostala od tety mák, cuket máme plno, zkusím. Asi bude díky cuketě vláčný...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, přesně tak, je to krásně "mokrý" makovec, žádná dusivka :)

      Vymazat
  4. Miluji mak a cuketu:-) tohle vypada na genialni kombinaci. Uz je v troube:-) Zitra mi maji dorazit Vase kucharky a ja se tesim jak mrnous na Jeziska:-) Preji pekny den a plno dalsi bajecne inspirace!
    Martina

    OdpovědětVymazat
  5. EVIČKO,můžu použít i kukuřičný škrob ?

    OdpovědětVymazat
  6. A kdyz mam skrobu jen cca 40g,muzu nejak nahradit?nebo radeji ne...dekuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nemáte ani pudingový prášek? pokud ne, tak přidejte trochu mouky :)

      Vymazat