OLIVOVÉ BAGETY

Skvělé letní pečivo, hodí se k salátům a k lehkým letním pomazánkám.
V míse promícháme 450 g celozrnné špaldové mouky, lžičku soli, 7 g sušeného instantního droždí (lze použít i adekvátní množství droždí čerstvého), 4 lžíce olivového oleje a 350 ml teplé, nikoliv horké vody. Vyklopíme na vál a rukama zpracujeme pružné hladké těsto. Nakonec zapracujeme 70 g černých a 70 g zelených oliv pokrájených na kolečka. Vrátíme do mísy, potřeme olejem, zakryjeme ubrouskem a necháme v teple hodinu kynout. Vykynuté těsto prohněteme, rozdělíme na dvě poloviny, každou prsty roztáhneme na placku, přeložíme a stočíme stejně, jako bychom ždímali prádlo, to znamená, každou rukou na opačnou stranu. Necháme na plechu vyloženém pečicím papírem ještě 15 minut odpočívat, potřeme vodou a pak 30 – 40 minut pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů. Necháme vychladnout na mřížce.


6 komentářů:

  1. Také dělávám podobné, ale ráda vyzkouším Váš recept ze špaldové celozrnné mouky.
    Mějte hezký den.
    Alena

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, to mám radost :) Krásné léto i vám

      Vymazat
  3. Dobrý den, příspěvek se mi podařilo nějakým záhadným způsobem smazat proto znovu doplňuji :)))
    S těstem se nádherně pracovalo, posléze krásně provoněl dům a bageta chutnala báječně. Moc děkuji za recept a i Vám krásné léto :)

    OdpovědětVymazat