BRAMBOROVÁ PIZZA

V míse promícháme 150 g celozrnné špaldové mouky, 150 g hladké bílé mouky, půl lžičky soli, 50 ml panenského olivového oleje a 20 g čerstvých kvasnic rozmíchaných dohladka ve 150 ml vlažné vody. Vyklopíme na vál a rukama dobře zpracujeme pružné hladké těsto. Zformujeme je do bochánku, vrátíme do mísy, potřeme olejem a zakryjeme ubrouskem. Necháme kynout na teplém místě 40 minut.
Dvě velké cibule nakrájíme na půlkolečka a necháme je změknout a lehce zezlátnout na dvou lžících oleje. Přilijeme 60 ml balzamikového octa a tři minuty povaříme. Dáme stranou.
V rendlíku rozehřejeme 50 ml rostlinného margarínu nebo oleje, vsypeme 30 g hladké kukuřičné mouky, osolíme, opepříme, okořeníme muškátovým oříškem a pět minut mícháme. Vlijeme 250 ml rostlinného mléka, povaříme do zhoustnutí a dáme stranou.
Půl kila oloupaných brambor nakrájíme na co nejtenčí plátky.
Vykynuté těsto na vále prohněteme a prsty roztlačíme do hlubokého pekáčku vymaštěného olejem, propícháme vidličkou a poklademe třemi stroužky česneku nakrájenými na plátky a bramborami. Brambory osolíme, okořeníme tymiánem a rozmarýnem, na brambory navrstvíme omáčku a tu poklademe cibulí. Pečeme při 180 stupních asi hodinu.



Žádné komentáře:

Okomentovat