HRUŠKOVÝ KOLÁČ S MANDLEMI

Je už skoro po hruškách, ale v tuto dobu jsou nejlahodnější!
Nápad na tento koláč mi vnukl Petr Klíma. Jeho recept jsem si trochu poupravila k obrazu svému. Významně jsem přidala mandlí i hrušek, ubrala mouku a tuk, místo vody použila maličko rumu pro vůni a místo cukru pšeničný sirup (i med bude fajn). Můžete zkusit obě verze a rozhodnout se, která vám vyhovuje lépe.
V míse rukama promícháme 100 g celozrnné špaldové mouky, 100 g mletých mandlí, špetku soli, 50 g změklého kokosového tuku a dvě lžíce rumu. Těsto vtlačíme prsty do vymaštěné rozevírací dortové formy o průměru 26 cm a dáme odpočinout do chladničky.
Kilo hrušek oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Do hladka rozkvedláme 400 ml mandlové smetany, sáček vanilkového pudingového prášku a 3 lžíce pšeničného sirupu. Těsto ve formě vyjmeme z chladničky, posypeme hruškami a zalijeme smetanovou směsí. Pečeme 15 minut při 180 stupních, vyjmeme, posypeme 60 g oloupaných a namletých mandlí a vrátíme na 10 minut do trouby. Čas i teploty jsou pouze orientační, vždy postupujte podle zkušeností s vlastní troubou!



Žádné komentáře:

Okomentovat