PLACKY PLNĚNÉ BRAMBORAMI

Několik hodin předem si připravíme těsto: na vále dobře promícháme a prohněteme 200 g hladké bílé mouky, 100 g cizrnové mouky, špetku soli, dvě lžíce oleje a 150 ml studené vody. Těsto zabalíme do fólie a dáme do chladničky. 
Oloupeme, nakrájíme na kostky tři až čtyři středně velké brambory a uvaříme je ve slané vodě doměkka. Slijeme je a rozmačkáme vidličkou. V pánvi rozehřejeme lžíci oleje, na kterém osmahneme lžičku kmínu, kousek strouhaného zázvoru, drcenou chilli papričku, tlučený pepř a půl lžičky kurkumy. Přidáme brambory a chvíli společně opékáme. Odstavíme, vmícháme lžíci citrónové šťávy a necháme zchladnout.
Těsto vyjmeme z chladničky, prohněteme, rozdělíme na 10 stejných dílů a z každého vyválíme placku o průměru asi 12 centimetrů, která je ve středu nejsilnější a u krajů nejtenčí. Doprostřed dáme lžíci bramborové náplně, okraje k sobě přimáčkneme jako raneček a opatrně rozválíme, aby těsto neprasklo a náplň nevytekla. Opékáme na suché plotně jako placky čápátí. Podáváme s omáčkou: Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli a šest stroužků česneku, přidáme lžičku tlučeného koriandru, lžičku tlučeného římského kmínu, půl lžičky tlučeného pepře, lžičku garam masaly, půl lžičky kari a promícháme. Nastrouháme nahrubo jednu velkou mrkev a přidáme ji do pánve se 400 g oloupaných a nakrájených rajčat (můžeme použít plechovku, zvlášť v zimě). Osolíme a dusíme deset minut. Zjemníme 100 ml mandlové smetany.



Žádné komentáře:

Okomentovat