ČESNEK MEDVĚDÍ

Medvědí česnek je všeobecně oblíben a pro svou nekonfliktní chuť je považovaný za rostlinnou delikatesu i lidmi, kteří bylinkám příliš neholdují a ani je moc neznají. Medvědí česnek je jediná divoká bylinka, kterou si můžeme pohodlně zakoupit na trhu nebo v obchodě a nemusíme kvůli ní vůbec vkročit do přírody. Je to taková bylinka městských lidí, snadno dostupná a ceněná. Podle mého názoru je dlouhá procházka do přírody stejně prospěšná, ne-li prospěšnější, než česnek samotný.
Kromě toho, že se uplatňuje především v kuchyni do salátů, pomazánek, pest a nádivek, je to navíc léčivka s impozantním působením. Její listy se šetrně sklízí od března do května. Po odkvětu zatahuje a objeví se zase napřesrok. Nikdy netrhejte cibulky a nechte rostlině většinu listů, nebuďte hamouni.
Česnek medvědí jako léčivka se užívá výhradně zasyrova, sušením nebo varem se ztrácí většina jejích účinků. Lze ji ještě naložit do lihu a vyrobit tinkturu obvyklým způsobem. Užívá se preventivně denně lžička až dvě čerstvě vylisované šťávy nebo tinktury. Bylina nemá závažné vedlejší účinky, při dlouhodobém užívání vysokých dávek ale hrozí podráždění ledvin a trávicího traktu.
Účinné látky v medvědím česneku jsou víceméně stejné, jako u česneku kuchyňského. Někteří autoři uvádí, že jeho účinky jsou slabší, jiní zase, že silnější.
Má vysoký obsah vitamínu C, desinfikuje trávicí soustavu při střevních potížích, pomáhá při arterioskleróze (kornatění tepen) a chřipce, upravuje krevní tlak a vyhání z těla parazity.
Česnek je účinné antibiotikum a antimykotikum. A především na jaře, kdy je jeho sezóna, bychom měli nahradit v léčbě česnek kuchyňský česnekem medvědím.
A jedna zajímavost na závěr: Matthioli píše, že když potřeme česnekovou šťávou magnet, tento ztrácí svou sílu.



4 komentáře:

  1. Medvědí pesto a medvědí pomazánka hotová :-) Ještě bych se ráda poradila - už dva měsíce mám kašel a jsem stále hodně zahleněná (možná i nějaká jarní alergie, mám to skoro každé jaro) - nemáte nějaké vyzkoušené byliny? piju čaj z bezinkového květu, lípy a tužebníku. děkuji Maru :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čaj pijete správně, ještě bych doporučila podpořit funkci slinivky - musíte vynechat veškeré živočišné tuky, alkohol a omezte na minimum příjem cukrů. Asi čtvrt hodiny před každým hlavním jídlem snězte malý kousek nekyselé zeleniny, například kousek mrkve, červené řepy, celeru, petržele, cibulové natě a podobně. Kašel léčí odvar z podbělu: 10 g listů a květů dáme do studené vody, necháme projít varem a necháme 10 minut vyluhovat. Přecedíme a sladíme medem.

      Vymazat
  2. http://www.bylinkyprovsechny.cz/zpracovani/receptury/571-vino-z-cesneku-medvediho-na-zahleneni-recept-postup-navod-na-vyrobu-ucinky-vyuziti

    OdpovědětVymazat