SEITAN

Výroba domácího seitanu je opravdu snadná. Lidem, kteří mají nějaké nevyřízené účty s lepkem, jej samozřejmě nemohu doporučit :)Emotikona smile
V míse promícháme 1 kg polohrubé bílé pšeničné mouky a 500 g celozrnné pšeničné mouky. Postupně vmícháme tolik vody, aby vzniklo polotuhé těsto, které zformujeme do bochánku a necháme v teple hodinu odležet. Těsto vložíme do velké mísy, kterou dáme do dřezu a pustíme do ní teplou vodu, kterou necháme protékat a rukama hněteme a mačkáme tak dlouho, dokud nemáme bochánek asi poloviční, ale zbavený škrobu, který se vyplaví, a čistou vodu. Hmota začne být gumovitá, vláknitá a pružná, trvá to asi 15 – 20 minut. Seitan vložíme do dostatečně velkého hrnce (seitan zvětší svůj objem asi trojnásobně), přidáme kořenovou zeleninu, cibuli, česnek, rajčata, řapíkatý celer, prostě zeleninu, jako bychom vyráběli silný zeleninový vývar. Nesmí chybět kousek mořské řasy a trochu Shoyu. Kořeníme podle chuti (bobkový list, nové koření, tymián, římský kmín atd...). Osolíme a vaříme několik hodin (4 – 6) na mírném ohni, vyvařenou vodu doplňujeme. Pokud je vám líto elektřiny, vařte hodinu nebo použijte tlakový hrnec. Hotový seitan krájíme na plátky nebo na kostky. Má podobnou strukturu a způsob použití jako vařené sojové maso.


5 komentářů:

  1. Super, děkuji za pěkný návod! Po domácích sýrech, listovém těstě a těstovinách, které jsem si splnila v roce 2015 řadím seitan k jasným cílům pro rok 2016 :D

    OdpovědětVymazat
  2. Moc prosím o radu. Když dělámdomácí seitan, tak ho mám hrozně nadýchaný, až "peřinovitý". Je tam nějaký trik, aby byl seitan "tužší"?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi vařit kratší dobu? těžko říct, asi musíte zkoušet :)

      Vymazat
    2. asi více vyprat, aby tam zbyl jen ten lepek. Mě se zatím váš tzv. peřinovitý seitan nepovedl udělat, i když jsem se o to snažil :-)

      Vymazat