RYCHLÉ RIZOTO S OŘECHY A MRKVÍ

Moc dobré jednoduché jídlo, doporučuji vyzkoušet.
Na dvou lžících rozehřátého oleje necháme změknout pokrájenou cibuli, přidáme nahrubo nastrouhanou velkou mrkev a 100 g mletých vlašských ořechů a chvíli společně mícháme. Jakmile začnou ořechy vonět a připalovat se ke dnu, vsypeme půl kila propláchnuté a scezené rýže basmati (na rýži doporučuji zásadně nešetřit a kupovat tu nejlepší, velmi se to podepíše na výsledném pokrmu). Osolíme, promícháme a zalijeme 900 ml horké vody. Přivedeme prudce k varu, plamen ztlumíme a zvolna dusíme dvacet minut, do doby, než se odpaří všechna voda a na povrchu rýže se udělají dírky. Vmícháme pokrájenou naťovou cibulku a podáváme s něčím zeleným, s rukolou, polníčkem nebo hlávkovým salátem.


9 komentářů:

  1. Dobry den, moc vas obdivuji a dekuji za krasny blog, poridila jsem si i vasi kucharku :-D momentalne se nam doma seslo velke mnozstvi pomerancu, a rada bych z nich vyrobila stavu, sirup do vody, aby vydrzel cca do leta na domaci limonadu. Nevim ale, ktery z vasich receptu pro toto ovoce zvolit...nasla jsem jich par na internetu, ale zda se mi to vsechno hrozne preslazene, i kdyz vim, ze cukr a kys.citronova pousobi jako konzervanty. Moc dekuji. Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, já vám v tomto asi moc nepomohu, dávám na tři litry čisté pomerančové šťávy pět kilo cukru + sáček kyseliny citrónové. Pokud nemáte ráda sladké, dáte si jí do vody méně.

      Vymazat
    2. Dobry den, dekuji za radu, to vse tedy smichate a povarite nebo date kyselinu az po vychladnuti ? Sterilujete? Jde mi o to, aby stava vydrzela tak, jak jsem byla zvykla od babicek...i kdyz ji jen zagumickovaly pod celofan, dala se pit i za dva roky :-D

      Vymazat
  2. Povařím krátce (vlastně jen přivedu k varu) všechno včetně kyseliny citrónové a ještě horké naleju do vyvařených skleněných lahví se šroubovacím uzávěrem, šťáva takhle vydrží opravdu klidně dva nebo tři roky (zatím jsme ji vždycky vypili, ale věřím, že by vydržela i déle). Důsledně dbám na to, aby bylo všechno vyvařené, hlavně žádný plast.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den Evo, už přes rok sleduji a zkouším vaše recepty a vždy jsem velmi spokojena! Moc díky za inspiraci a pomoc, kterou mi poskytujete. Kuchařku jsem pořídila i své mamince, která je také velmi spokojena. Opět se budu těšit na vaše chutné výtvory. DÍKY!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju velmi pěkně, Lenko, mám velikou radost :)

      Vymazat
  4. Dobrý den Evo,jsem moc ráda,že jsem narazila na vaše stránky.jsou tu samé dobroty,které se chystám vyzkoušet.Dnes mělo premiéru rizoto a moc chutnalo.Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Toto jídlo je moc dobré a jednoduché, opravdu je ale potřeba použít kvalitní rýži, vždyť ta tvoří základ celého pokrmu, já přidala ještě trochu sušených rajčat a několik ořechů vcelku. Druhý den bylo rizoto ještě lepší a chutnalo i studené.

    OdpovědětVymazat