SVATOJANSKÝ TAROT

Dnes mi poštou konečně přišly autorské výtisky Svatojanského tarotu. Jsem radostí bez sebe! Je to mé čtvrté dítě a i kdyby kritiky nebyly zrovna příznivé, nic mi nedokáže tu radost pokazit.
Vyfotila jsem šest namátkou vytažených karet (nejedná se o žádný výklad) a připojuji jejich významy:

VII VŮZ
Pramení-li naše kuráž z lehkovážnosti, riskujeme porážku.
Karta Vůz symbolizuje odhodlání, vnitřní neklid a risk. Je kartou konfliktu, silného ega a povrchnosti, může ukazovat na náš útěk před zodpovědností, ale také triumfální jízdu vítězného hrdiny. Každopádně značí veliký skok vpřed, vlastní cestu.
V Tarotu je několik karet zobrazující vydání se na cestu, ale pouze Vůz představuje takové vydání se na cestu s důvěrou a lehkým srdcem. Ukazuje na odhodlání a velikou obratnost, ale zároveň varuje před přeceněním vlastních sil a bezohledností.
Na kartě je zobrazen mladík na voze, ve kterém jsou zapřažení dva koně — rudý a bílý, symbolizující rozpor mezi rozumem a city, mezi přáním a skutečností. Ten, který vůz s koňmi vede, je považován za obraz ovládání pudů a vášní.

KALICHOVÉ ESO
Všechna esa naznačují příležitost ukrytou v nás samých. Kalichové eso je jedna z nejšťastnějších karet Tarotu, nejvyšší šťastná karta Malé Arkány, symbolizuje lásku, radost, naplnění našich tužeb. Představuje nejvyšší ideál dobra, svatý grál, spojení s vesmírem. Říká nám, že vše, co jsme si přáli, po čem toužíme, máme doslova na dosah ruky.
Pohár je naplněný červeným vínem, které je stejně jako krev, jejíž symboliku přenáší, sídlem duše a života. Na poháru je drak požírající vlastní ocas — UROBOROS — pradávný magický symbol fundamentální jednoty všech věcí, obraz světa, v jehož koloběhu bude vysvobozena lidská duše.

ŽEZLOVÁ ŠESTKA
Žezlová šestka je kartou vítězství, výhry a zadostiučinění. Oznamuje úspěch, často neočekávaný nebo dokonce nezasloužený, většinou však dosažený na základě našeho úsilí. Před námi je činorodé období plné sebedůvěry, můžeme se oprávněně radovat, že vše se v dobré obrací.
Vítězná bojovnice na bílém koni je symbolem vzkříšené duše. Nad horou, která ční na horizontu jako symbol zrození, právě vychází slunce představující nový začátek.

ŽEZLOVÁ ČTYŘKA
Žezlová čtyřka je kartou odpočinku, zažíváme období klidu poté, co jsme překonali závažné překážky. Právem je nám dopřána radost a zábava. Tato karta nás přímo vyzývá, abychom si vychutnali společnost druhých a užívali si života a nových zkušeností s důvěrou a radostí.
Noe, obklopen duhou, symbolem boží milosti a požehnání, s holubicí jako zvěstovatelkou ukončení dlouhého trápení.

MEČOVÁ ČTYŘKA
Mečová čtyřka je kartou vynuceného klidu, samoty a regenerace. Něco nás ochromuje, znemožňuje nám aktivitu a my se musíme chtě nechtě zastavit a přemýšlet, hodnotit a hlavně se nevzdávat. Mečová čtyřka se podobá Viselci, ale překážky kladené touto kartou jsou přímočaré, snadno rozpoznatelné a většinou nemají trvalý vliv na náš život. Často symbolizuje nemoc, nutí nás ke klidu. Když člověk nedokáže zvolnit sám, rozhodne za něho osud. Tato karta varuje před rezignací a upozorňuje na osamělost. Nic neuspěchejme, dejme věcem čas.
Spící král — rytíř i ve spánku třímá meč, jako by byl stále připraven vyrazit do boje. Na štítu na zdi za jeho hlavou je latinský nápis Po temnotě světlo, který nám naznačuje, že naše samota a nemohoucnost je dočasná a dává nám naději.

MINCOVÁ ŠESTKA
Mincová šestka je kartou velkorysosti, laskavosti, obdarování a tolerance. Symbolizuje naši ochotu pomáhat a také schopnost pomoc vděčně přijmout. Z toho, že obdarováváme, se dokážeme upřímně radovat stejně jako z toho, že jsme sami obdarováni. Z hloubi srdce přejeme druhým úspěch a prosperitu, protože víme, že platí — Přej a bude ti přáno, dej a bude ti dáno.
Prométheus, který nezištně a velkoryse předává lidem dar ohně i přes to, že bude za tento čin krutě potrestán.




7 komentářů:

  1. To jsi mi kápla do noty :-)) moc pěkné ♥ Iva

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Bude možnost někdy karty zakoupit? K dispozici je kniha, ale zdá se, že je to jen kniha. Moc děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, balíček karet je součástí balení, je to bohužel tak nešťastně formulováno a baleno, že se zdá, že tam karty nejsou.

      Vymazat