VRBA BÍLÁ

Vrba je rozšířený strom s tenkými větvemi rostoucí ve vlhkých oblastech a na březích řek a potoků. Léčebně se užívá především kůra, kterou sloupáváme z dvouletých a tříletých větví na jaře. Obsahuje salicin (od Salix – vrba), který je hlavní složkou acylpyrinu. Vrbová kůra zachycuje horkost a vypuzuje vodu. Je účinným analgetikem, snižuje horečku a působí protizánětlivě, potopudně a močopudně, uplatní se zejména při chorobách z nachlazení a chřipce. Také pomáhá při nespavosti, nervozitě, bolestech hlavy, průjmu, revmatických potížích, neuralgiích, ledvinových onemocněních a potížích močových cest. Zevně odvar používáme při kožních zánětech, vředech a hnisavých ekzémech, koupele jsou účinné při revmatismu. Vrbovou kůru vnitřně neužíváme při žaludečních vředech, krvácivosti, astmatu a v těhotenství. Mícháme ji nejlépe do směsí bylin s podobnými účinky.
Popel z kůry smíchaný s octem odstraňuje bradavice a kuří oka.
Můžeme sbírat i listy, odvar se užívá při dně.
Dříve se vrbová míza svařená ve vodě používala jako antikoncepční prostředek.
Odvar z vrbových kočiček pomáhá od lupů.
Vrba se magicky používá od starověku v přechodových rituálech, například v případě pálení staré zimy. Jakoby na počest znovuzrozeného jara vykvétají kočičky. Stejně jako černý bez je vrba stromem prahu, předělu. Stojí na rozhraní umírajícího a rodícího se, má silné spojení s Měsícem, se smrtí a zármutkem. Duté vrbové kmeny jsou vchodem do jiného světa sloužící k návštěvě bohů a démonů. Vrba byla využívána čarodějnicemi pro nejrůznější obřady, například pro zaklínání počasí, které patří k nejsložitějším čarodějským disciplínám. Notoricky známé jsou vrbové kouzelné píšťalky, kterými se přivolávaly bouře, a hrálo se na ně při pohřebních obřadech – vrbové flétny a píšťaly propůjčovaly hlas mrtvým. Vrba přitahuje lidi unavené životem, proutkaři vidí příčinu v tom, že vrby rostou v místech geomantických zlomů a silně dráždivých liniích.
Pokud trpíte strachem ze smrti, noste u sebe kousek vrbového dřeva. Abychom se po smrti bezpečně dostali na druhý břeh, musíme zasadit vrbu a pečlivě se o ni starat, aby do doby naší smrti neuschla, pomůže nám odejít.



více ZDE

2 komentáře: