ŠVESTKOVÝ KOLÁČ S ARAŠÍDOVÝM MÁSLEM

Z tohoto množství jsem upekla tyhle vynikající koláče koláče rovnou dva: na menší plech (25/40) a do kulaté formy (prům. 20 cm) a kdybych těsto vyválela tenčí, určitě by to ještě na dva kulaté dalo. Takže těsta je dost a můžete ho udělat polovic.
300 g celozrnné špaldové mouky smícháme se 300 g polohrubé bílé mouky, špetkou soli, 40 g tmavého třtinového cukru a sáčkem instantního droždí. Vmícháme 50 ml slunečnicového oleje a 300 ml ohřátého mandlového mléka. Promícháme v míse, vyklopíme na vál a rukama dobře zpracujeme pružné nelepivé těsto, které zformujeme do koule, vrátíme do mísy, potřeme olejem, zakryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout. Rozválíme do vymaštěné formy nebo pekáčku nebo na plech, propícháme vidličkou a necháme ještě 15 minut odpočívat. Potřeme dobrou domácí zavařeninou (já měla třešňovou) a hustě poklademe půlkami švestek, nejlépe čerstvých, ale můžeme použít i povolené zamražené. V misce promícháme 70 g mletých mandlí (nebo suchou, vymačkanou drť z výroby mandlového mléka), 100 g dobrého arašídového másla (bez palmového tuku a jiných přísad) a 40 g třtinového cukru. Drobenkou posypeme koláč a pečeme při 180 stupních dozlatova, trvá to asi 30 – 40 minut.


více ovocných moučníků najdete ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat