MAKOVÝ DORTÍK S OSTRUŽINAMI

V míse promícháme 200 g namletých ovesných vloček, 60 g mletého máku, 50 g tmavého třtinového cukru a 70 ml slunečnicového oleje. Vzniklou drobenku vtlačíme do vymaštěné rozevírací dortové formy o průměru 20 cm. Necháme trochu zvýšené okraje, pokud to jde. Pečeme při 180 stupních asi 20 minut.
Jednu tyčinku agaru (cca 4 g) namočíme na půl hodiny do 250 ml horké vody. Mezitím rozmixujeme 400 g ostružin (pár si jich necháme na ozdobu), 200 ml kokosové smetany a 100 g datlového sirupu – toho dáme více či méně, podle kyselosti ovoce. Můžeme samozřejmě použít i jiné ovoce, třeba jahody nebo maliny. Vodu s agarem přivedeme k varu a za stálého míchání zvolna vaříme, dokud se agar úplně nerozpustí. Vlijeme jej do mixéru k ostružinám a společně pomixujeme. Ovocnou náplň rozetřeme na makový korpus, ozdobíme ostružinami a dáme vychladit.


více ovocných dezertů najdete ZDE

1 komentář:

  1. letos u nás konečně dozrály ostružiny, jak bylo dlouho sluníčko a teplo. a tohle mi padlo do oka - je fakt výborný a ještě luxusně vypad᧠a konečně jsem vyzkoušela to želé z agaru. díky!

    OdpovědětVymazat