JAHELNÉ ŘEZY

Na motivy receptu od Paní Dýně, ale já moučník osladila, což v původním receptu nebylo ( i tak je méně sladký) a provedla pár nepodstatných úprav. 
V 1 litru ovesného mléka povaříme 340 g jahel propláchnutých několikrát horkou vodou, špetku soli, 3 lžíce kakaa předem rozmíchaného v troše mléka, 80 g řepného sirobu (nebo jiného dobrého sladidla), lžičku skořice, 2 lžíce oleje (použila jsem sezamový), špetku sušeného nezralého manga (nebo dvě lžíce citrónové šťávy) a 100 g nahrubo podrcených lískových oříšků na hustou kaši, trvá to asi půl hodiny, musíte často míchat a vařit na mírném ohni. Kaši rozetřeme do vymaštěného menšího pekáčku (cca 25/40 cm) a necháme v chladu ztuhnout.
Ve 120 ml teplé vody rozpustíme 2 lžíce sušeného rostlinného nápoje (já měla nápoj z jedlých kaštanů). Ve 100 ml studené vody rozmícháme lžičku agaru a lžíci škrobu. V rendlíčku rozehřejeme dvě lžíce kokosového oleje, přidáme 3 lžíce světlého sirupu (rýžového, agávového, pšeničného nebo kukuřičného), necháme zpěnit, vlijeme připravený nápoj a škrob s agarem. Povaříme do zhoustnutí a rozetřeme na moučník.
Ve vodní lázni rozpustíme 100 g kvalitní bezmléčné hořké čokolády a ozdobíme jí moučník. Necháme ztuhnout.



více ZDE

2 komentáře:

  1. vypadá to krásně, jen bych ocenila používání místních surovin a ne samých exotických, to je větší kumšt využít místní... Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Kateřino, receptů tady mám tolik, že si jistě vyberete takový, který vám bude lépe vyhovovat :)

      Vymazat