HOUBOVÁ OMÁČKA S KNEDLÍKEM

V míse promícháme 300 g celozrnné špaldové mouky, 300 g polohrubé mouky, lžičku soli, 1 sáček (10 g) instantního droždí, 3 lžíce oleje, 20 g Hrašky a 400 ml vlažné vody. Dobře zpracujeme v pružné, hladké těsto a necháme vykynout v teple. 
V kastróle rozehřejeme tři lžíce oleje a osmahneme na něm pokrájenou cibuli a jeden stroužek česneku. Přidáme 250 g zamražených, předsmažených hub (nebo odpovídající množství čerstvých či sušených) a opražíme. Okořeníme šalvějí, estragonem, dobromyslí a tymiánem, zalijeme 150 ml bílého vína a 750 ml zeleninového vývaru a dusíme asi dvacet minut. Osolíme, vmícháme tři lžíce jablečného protlaku, 80 g celozrnné špaldové mouky rozmíchané v 200 ml mandlové smetany a ještě pět minut povaříme.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvacet stejných kousků, zakulatíme a necháme na pomočeném vále ještě 15 minut kynout. Ve velkém hrnci přivedeme k varu slanou vodu a knedlíky v ní vaříme deset minut. Pozor! Musíme je vařit na etapy, protože pokud nemají v hrnci dost místa, srazí se. Ihned po vytažení z vody knedlíky propícháme špejlí, aby vyšla pára. Na talíři sypeme divokou pažitkou, má silné aroma.



více ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat