ČOKOLÁDOVÝ DORT

Vynikající pochoutka!
V míse smícháme 70 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli, půl lžičky kypřicího prášku, 30 g tmavého třtinového cukru, 1 velkou lžíci kakaa, 50 g hrozinek, 4 lžíce vlažné vody a 4 lžíce oleje. Vymastíme menší dortovou formu (20 cm) a těsto do ní pečlivě prsty vtlačíme, těsta se zdá málo, ale vystačí to akorát, bude v tenké vrstvě. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečeme asi 20 minut.
400 g plechovku kokosového mléka vložíme do chladničky, aby se oddělila tuhá a tekutá část. Já používám značku Franz Josef a ten tekutou část téměř neobsahuje.
Jednu tyčinku agaru (nebo přiměřené množství agaru sypkého) namočíme na půl hodiny do půl litru ovesného mléka, přidáme dřeň z jednoho vanilkového lusku a zvolna vaříme, dokud se agar zcela nerozpustí. Ztuhlé kokosové mléko dáme do nádoby a ručním šlehačem chvíli šleháme. Přidáme dvě lžíce datlového sirupu a 150 g rozehřáté bezmléčné čokolády. Společně ušleháme a nakonec vlijeme uvařený agar. Promícháme a nalijeme na korpus. Dáme vychladit a po chvíli posypeme sekanými oříšky.



více ZDE

5 komentářů:

  1. Dobry den, muzu se jen zeptat - 1 tycinka agaru= 15g agaru sypaneho? A sypany se take namaci? Moje prvni prace s agarem, tak at neudelam chybu :) Predem moc dekuji. P.S. Krtkuv dort byl naprosto vynikajici :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, ne, celé balení má 15 g: http://www.countrylife.cz/morske-rasy-agar-tycinky-15-g-country-life
      Sypaný se namáčet nemusí, ale já to přesto dělám, alespoň na deset minut.

      Vymazat
    2. Děkuji moc za odpověď. Takže jen ty necelé 4g?

      Vymazat
  2. Výtečný. Zkoušela jsem ho, abych jej mohla dát tátovi k narozeninám. Děti se oblizovaly... :-) Jen jsem vyměnila rozinky za slunečnicová semínka, rozinky u nás moc nejedou... :-)

    OdpovědětVymazat