MEDICÍNA

Stává se mi, že na nějakém zvláštním místě, kde se cítím najednou jinak, kde se čas jakoby zpomalí, vzduch je hustý jako želatina a pracně se jím prodírám zhutnělým časem, narazím na nějaký výjimečný předmět. Taková věc si mě sama přitáhne, protože chce být mnou nalezena. Je to oblázek, kus kůry, oříšek, nebo pírko, které se zhmotní odnikud a snáší se k zemi před mýma očima. Nejdřív pod něj dám dlaň, na které spočine, sfouknu ho, ale pak si to rozmyslím, znovu ho chytím a strčím do kapsy.
U takových věcí nějak cítíte, že je musíte sebrat, odnést s sebou a uschovat na bezpečném místě. Ve zvláštní krabičce nebo sáčku. Takové konkrétní věci jsou totiž magické, mají posvátnou sílu a kouzlo – ale pouze pro vás osobně, vždycky jen pro vás. Mnoho lidí nosí takové předměty po kapsách, mají je doma v šuplíku nebo na poličce a časem je vyhazují. Je lépe vlastnit medicínský váček, jehož obsah se časem mění. Předměty totiž ztrácí během let svou důležitost a postupně se obměňují, představují vždy určitou dobu vašeho života, úsek vaší cesty. Ke každému předmětu se váže nějaká událost, zvláštní chvíle, prožitek, cenná zkušenost. Vezmete do ruky žalud a víte nejen to, kde jste ho sebrali a proč, ale i jak jste se v té době cítili, jaká slova byla řečena, nad čím jste přemýšleli, co vám bylo drahé a vinou čeho jste se hněvali.
Obsah medicínského váčku je dynamický, jako náš život. Je vpravdě kouzelný, je předmětem síly a vlastní konzistence. Medicína v šamanském pojetí je způsob života, předmět nebo obřad se schopností ovlivnit cestu člověka a jeho uzdravení. Každý předmět vložený do našeho váčku je lekcí a naším prostřednictvím působí dokonce na naše bezprostřední okolí, na naši rodinu a přátele. 

více ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat