KOPROVÁ OMÁČKA S KEŠU SMETANOU

Zkusila jsem uvařit koprovou omáčku tentokrát z kešu oříšků a jakkoliv jsem byla nedůvěřivá a počítala napůl s možností, že se to nebude dát jíst, omáčku bych od skutečné smetanové opravdu rozeznala jen těžko. Je akorát trochu náročnější na přípravu. Jenže v naší rodině je koprová omáčka tak oblíbená, že se jí ani poté, co jsem přestala používat mléko a smetanu, nechceme vzdát. Nechtěla jsem tentokrát ani kupovat žádné hotové rostlinné smetany, chtěla jsem všechno zkrátka udělat sama, vyzkoušet, jestli to vůbec lze a jaké to bude.
Nejdříve namočíme 150 g kešu oříšků, minimálně na 10 hodin, ale když to bude celý den, je to lepší (měňte vodu a oříšky nechávejte v chladničce). Oříšky slijeme a s 500 ml čisté vody rozmixujeme co nejvíce dohladka. Přecedíme tekutinu přes jemné sítko nebo gázu, doplníme do 1 l čistou vodou, osolíme špetkou soli a osladíme lžičkou agávového sirupu. Drť, která nám zbyla, vložíme zpět do mixéru, přidáme lžíci lahůdkového droždí, půl lžičky soli, lžíci bramborového škrobu, lžíci agávového sirupu a lžíci slunečnicového oleje. Mixujeme tak dlouho, dokud nevznikne hladký krém. Do omáčky použijeme jen pět lžic, zbytek uchováme třeba do veganských dezertů nebo zapékaných pokrmů.
V hrnci rozehřejeme tři lžíce slunečnicového oleje, přidáme 5 lžic celozrnné špaldové mouky a umícháme světlou jíšku, zalijeme 1 l mléka z kešu, dobře rozmícháme metličkou a přivedeme k varu. Přidáme 5 lžic krému z kešu, polovinu svazku nasekaného kopru a krátce povaříme. Odstavíme a dochutíme solí, agávovým sirupem (nebo cukrem) a citrónovou šťávou. Nakonec vmícháme druhou polovinu kopru a už nevaříme. Podáváme s kynutým knedlíkem: Do mísy nasypeme 350 g polohrubé mouky, 150 g celozrnné špaldové mouky a lžičku soli. Uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme 20 g čerstvého droždí, zasypeme je lžičkou cukru, a se 100 ml vlažného rostlinného mléka umícháme kašičku. Zakryjeme a necháme v teple vzejít kvásek. Do mísy přidáme 40 g Hrašky rozmíchané v 60 ml vody a 150 ml vlažného rostlinného mléka, zamícháme, vyklopíme na vál a rukama důkladně zpracujeme pružné a lesklé těsto, které se nelepí. Zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout v teple. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, prohněteme, rozdělíme na dva stejné díly, vytvarujeme z nich šišky a na pomoučeném vále zakryjeme mísou. Po deseti minutách je obrátíme a necháme ještě deset minut kynout. Zavařujeme do vroucí osolené vody a zprudka vaříme půl hodiny. Během varu několikrát opatrně obrátíme. Uvařené knedlíky vyjmeme z vody a roztrhneme je nebo propícháme vidličkou, aby unikla pára a knedlíky zůstaly nadýchané. Vařené vejce, které vidíte na fotografii, vegani vynechají :)



více ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat