JABLEČNÝ KOLÁČ S TOFU KRÉMEM

Tenhle koláč jsem dříve dělávala s tvarohem, podmáslím a vejci. Moc nám chutnal a tak jsem se ho pokusila udělat bez živočišných produktů. To mě baví!
V míse promícháme 140 g celozrnné špaldové mouky, 180 g polohrubé bílé mouky, 60 g třtinového cukru, špetku soli a dvě lžíce kypřicího prášku do pečiva z vinného kamene. 
25 g lněného semínka umeleme a rozmícháme ve 100ml vody. Necháme 15 minut nabobtnat. Rozšleháme 240 ml kokosového mléka, dvě lžíce citrónové šťávy, 50 ml panenského slunečnicového oleje a nabobtnalé lněné semínko. Tekutou směs vmícháme do mouky a těsto navrstvíme do vymaštěné a kokosem vysypané rozevírací dortové formy (asi 23 cm).
400 g přírodního tofu nakrájíme na kostičky, vložíme do mixéru, přidáme 300 g kešu smetany (zbyla mi z výroby koprové omáčky, ale poslouží stejně i 180 ml jakékoliv rostlinné smetany – kešu smetana je spíš hustý krém, proto tekutější smetany dáme určitě méně), šťávu z půlky citrónu, 70 g třtinového cukru a půl lžičky mleté vanilky. Společně rozmixujeme na hladký krém, chutí i konzistencí připomínající tvaroh. Nakonec vmícháme 70 g hrozinek a krém rozetřeme na těsto ve formě.
4 velká jablka (asi 900 g) oloupeme, nastrouháme na nudličky, promícháme se šťávou z půlky citrónu, 30 g třtinového cukru a lžičkou mleté skořice. Jablky poklademe krém ve formě, uhladíme a pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů asi hodinu. Krájíme vychladlé.
Musím se neskromně pochválit – povedl se :)



více ZDE

11 komentářů:

  1. Dobry den, vim, ze to sem nepatri, presto bych Vas rada poprosila o radu. Potrebovala bych alternativu k tvarohovo jablecne zemlovce pro syna, co nemuze mleko a vejce. Nejsem ve sladkych jidlech zbehla, doma nevarime, ale budou ji mit ve skolce a on chce to co deti :) Na netu jsem nasla nekolik receptu, rohliky namacet v rostlinnem mlece (asi ovesnem?), na to jablka, skorici, cukr a misto tvarohu jen rozdrobit prirodni tofu nebo treba udelat krem jako v tomto receptu? A nahoru misto masla nic? Omlouvam se a pokud prilis obtezuji, ignorujte prosim muj dotaz... Budu ale moc vdecna za jakoukoliv radu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, ano, přesně tak jak píšete, pečivo do rostlinného mléka, třeba mandlového nebo i ovesného, a místo tvarohu ten krém jako je v koláči (tofu, rostlinná smetana, cukr, citrón). Místo másla můžete použít rostlinný tuk, třeba Alsan. Hezký den, Eva

      Vymazat
  2. Mic ráda a často vařim a peču z vašich kuchařek, ale tento koláč skončil u sousedových slepic :(

    OdpovědětVymazat
  3. Velka vdacnost za recept,vydaril sa a patri k najoblubenejsim,mnamka!:)

    OdpovědětVymazat
  4. Koláč je opravdu výtečný, bubu dělat častěji. Děkuji za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
  5. I mě se koláč povedl a všem chutnal 🙂 Děkuji za recept

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuji moc za recept, koláč je výborný, určitě ho budu péct opakovaně.

    OdpovědětVymazat