CHLEBOVÉ PLACKY S ČOČKOU

Večer předem namočíme 400 g hnědé čočky. V míse promícháme 250 g hladké bílé mouky, 250 g celozrnné žitné mouky a lžičku soli. Do odměrky odvážíme 30 g žitného kvásku, dolijeme do 400 ml vodou, dobře promícháme a vlijeme k mouce. Rozmícháme, mísu zabalíme do mikrotenové tašky a necháme 12 hodin při pokojové teplotě kynout.
Druhý den čočku slijeme, a necháme okapat. Těsto vyklopíme na pomoučený vál a zapracujeme do něj tolik mouky, aby se z něho daly vyvalovat placky, které pečeme přímo na rozpálených kamnech nebo suché pánvi.
V hluboké pánvi rozehřejeme tři lžíce sezamového oleje a osmahneme na něm cibuli, čtyři stroužky česneku a kousek zázvoru, vše nasekané nadrobno. Přidáme tři pomleté hřebíčky, po jedné lžičce tlučeného koriandru, římského kmínu, garam masaly a kurkumy a společně chvíli opékáme. Jakmile začne koření výrazně vonět, přidáme čtyři nakrájené celerové řapíky, jednu nakrájenou papriku a 200 g rajčat. Nakonec vmícháme okapanou čočku, zalijeme 500 ml zeleninového vývaru nebo vody a dusíme, dokud se všechna voda neodpaří. Odstavíme, dochutíme tamari omáčkou, šťávou z půlky citrónu, lžící agávového sirupu a sekanou petrželkou. Podáváme s plackami a syrovou zeleninou.



více ZDE

2 komentáře: