PROVENSÁLSKÝ KEČUP

Z rajčat, která mi dozrála ve sklenicích za oknem, jsem uvařila tenhle vynikající kečup.
1,5 kg rajských jablíček nakrájíme na čtvrtky a vložíme je do velkého kastrólu. 1 kg cibule nakrájíme na nudličky a přidáme ji k rajčatům spolu se 4 lžícemi olivového oleje. Přiklopíme pokličkou a za občasného promíchání dusíme 45 minut. Rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme 100 g třtinového cukru a 120 ml červeného vinného octa. Vrátíme na sporák a bez pokličky necháme zvolna probublávat ještě půl hodiny, občas promícháme.
Odstavíme, vmícháme vrchovatou lžičku soli, 1 lžíci dijonské hořčice, lžičku muškátového květu, lžičku mleté papriky sladké a lžičku ostré, lžičku sušeného tymiánu, lžičku sušeného zázvoru a půl lžičky skořice.
Necháme částečně vychladnout a přepasírujeme přes síto. Vrátíme do hrnce, vmícháme tři vrchovaté lžíce kukuřičného škrobu rozmíchaného v troše vody a krátce povaříme. Nalijeme do vyvařených lahviček, zavíčkujeme a sterilujeme při 85 stupních 20 minut. Necháme vychladnout dnem vzhůru.




více ZDE

4 komentáře:

  1. Opravdu skvělý. Dělala jsem z nadúrody divokých rajčat a jsem velmi příjemně překvapená dokonalou chutí. Děkuji za recept.

    OdpovědětVymazat
  2. dobrý deň, v recepte som sa nedočítala koľko rajčín. Myslíte, že by som mohla nahradiť vinný ocot, jablčným? dakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, jakto že ne? Vždyť to píšu hned na začátku! 1,5 kg rajčat :)
      Ocet použijte klidně jablečný.

      Vymazat