KOLÁČ S PATIZONEM

Výtečný jemný slaný koláč.
250 g celozrnné špaldové mouky, půl lžičky soli, 3,5 g čerstvého droždí (je to asi velikost lískového oříšku) smícháme v míse s vodou, které přidáváme postupně tolik, aby vzniklo pružné, hladké a dobře zpracovatelné těsto. Dobře prohněteme, aby se všechny ingredience spojily, mísu zakryjeme potravinářskou fólií a dáme na 24 hodin do chladničky. Po této době těsto vyjmeme, na pomoučeném vále je prohněteme, vrátíme do mísy a necháme tentokrát v teple dvě hodiny zakryté utěrkou kynout. Toto těsto je dosti tuhé, chlebové, i když dobré. Pokud netrváte na zdravé nebo veganské stravě, můžete udělat oblíbené křehké těsto nebo koupit lístkové.
Den předem též namočíme 100 g kešu oříšků, druhý den je scedíme a rozmixujeme se špetkou soli, lžící lahůdkového droždí, lžičkou citrónové šťávy a trochou vody na hladký krém.
Jeden středně velký patizon oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kousky. Vložíme jej do mixéru, kde čeká kešu krém, osolíme, opepříme, přidáme 200 g bílého tofu, 4 stroužky česneku a jednu cibuli předem osmahnuté dozlatova na dvou lžících oleje, šťávu z půlky citrónu a společně rozmixujeme.
Vykynuté těsto rozválíme do vymaštěné koláčové formy a naplníme patizonovou náplní. Hustě poklademe cherry rajčátky (nebo plátky větších rajčat) a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů hodinu. Krájíme pokud možno vychladlé, zatepla koláč moc nedrží pohromadě.



více ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat