BORŮVKOVÍ BLBOUNI

Včera jsem byla na borůvkách nad Miletínem a přivezla jsem si jich tak akorát na blbouny a koláč.
500 g polohrubé mouky prosejeme do mísy, do důlku uprostřed rozdrobíme 10 g čerstvého droždí a posypeme lžičkou cukru. Zahřejeme 300 ml mléka a jeho částí rozmícháme z droždí a mouky kašičku. Zakryjeme ubrouskem a dáme do tepla vzejít kvásek. Vmícháme špetku soli a zbytek mléka, do kterého jsme rozkvedlali žloutek. Dobře zpracujeme tužší těsto a dáme do tepla na hodinu vykynout. Z vykynutého těsta rozválíme placku, vykrajujeme velké čtverce, plníme borůvkami, dobře přimáčkneme a zavařujeme do dostatečného množství vroucí vody. Vaříme 10 – 15 minut podle velikosti. Po uvaření knedlíky roztrhneme vidličkou, aby vyšla pára. Na talíři pokropíme karamelovou omáčkou: Rozehřejeme tři lžíce másla, přidáme 6 lžic cukru a za stálého míchání necháme cukr rozpustit a zkaramelizovat. Po troškách vléváme smetanu, stále mícháme a umícháme tak hustou omáčku.


více ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat