SLANÝ KOLÁČ S QUINOOU, ŠPENÁTEM A TOFU

100% vegan
Řekla bych, že tohle je nejchutnější zpracování quinoy, které jsem zatím vyzkoušela!
V míse promícháme 220 g celozrnné špaldové mouky, 1 středně velkou uvařenou, oloupanou a najemno nastrouhanou bramboru, 4 lžíce panenského olivového oleje, lžičku agávového sirupu, půl lžičky soli, 1 lžičku instantního droždí, třemi lžícemi sekaných bylinek (bršlice, popenec, dobromysl … zkrátka vaše oblíbené) a 50 ml vlažné vody. Dobře prohněteme, mísu zakryjeme a dáme do tepla na hodinu vykynout.
250 g červené quinoy propláchneme v cedníku vroucí vodou, abychom ji zbavili saponinů. V rendlíku rozpálíme lžíci oleje a osmahneme na něm pokrájenou cibuli a dva stroužky česneku, quinou přidáme do hrnce, zalijeme 500 ml zeleninového vývaru, osolíme a vaříme asi 25 minut doměkka. 200 g čerstvého špenátu spaříme vroucí vodou a pokrájíme. Vmícháme do quinoy spolu s 400 g najemno nastrouhaného přírodního tofu. Osolíme a okořeníme čerstvě mletým pepřem.
Vykynuté těsto rozválíme do dortové nebo koláčové formy a necháme zvýšené okraje. Náplň navrstvíme na těsto, posypeme 30 g slunečnicových semínek a pečeme na 200 stupňů asi 45 minut.
Jíme teplé nebo studené s čerstvou zeleninou (salát už máme svůj!).




více ZDE

1 komentář:

  1. Výtečný koláč naslano! Špenát jsem neměla, tak proběhla improvizace s brokolicovou náplní ;-) 150g brokolice napařit, pak najemno nasekat nožem, přidat 1 najemno nastrouhanou syrovou mrkev, 1 kostku najemno nastrouhaného tofu a uvařenou quinou dle receptu výše (já dala 100g bílé + 100g červené, cibuli jarní a česnek medvědí, když je to jaro ;-) Směs navíc zakápnuta shoyu a citronovou šťávou... Jarní dobrota :-)

    OdpovědětVymazat