ČESKÉ BUCHTY

Je to nesmrtelná česká klasika, vtip spočívá v uvařené a nastrouhané bramboře, ta dokáže, že buchty neztvrdnou do večera na kámen. Ne že by to hrozilo, dneska se u nás bourá komín a muži mají hlad 
Do mísy odvážíme 100 g celozrnné špaldové mouky a 400 g hladké bílé mouky, uprostřed uděláme důlek a rozdrobíme do něho 20 g čerstvých kvasnic. Posypeme je lžící cukru a zalijeme 100 ml vlahého mléka. Rozmícháme na kašičku, zakryjeme utěrkou a dáme do tepla na 10 minut vzejít. Vmícháme špetku soli, 2 žloutky, 1 velkou uvařenou a najemno nastrouhanou bramboru, 100 ml mléka (nedáváme všechno naráz, ale přiléváme podle optimální hustoty těsta), 50 g moučkového cukru a 50 g rozpuštěného vlažného másla. Důkladně zpracujeme hladké a pružné těsto, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu v teple kynout.
Po hodině kynutí těsto rozdělíme na 24 stejných kousků, naplníme makovou (namletý mák svaříme v mléce na hustou kaši, případně zahustíme drcenými piškoty nebo strouhankou a osladíme) či tvarohovou (tvaroh rozšleháme s vejcem a cukrem) nádivkou nebo povidly nebo švestkami. V pekáčku hojně promašťujeme rozehřátým máslem (žádná dietka to není) a necháme ještě půl hodinky dokynout. Pečeme na 200 stupňů asi 20 - 30 minut, dokud nejsou na povrchu zlaté. Potřeme mlékem a necháme chvíli stát, potom vyklopíme, cukrujeme, vážeme do šátku a odcházíme 



více ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat